Kroppsvård

Olika typer av hudvård

Hudvård kan kännas lite som en djungel, särskilt för nybörjare som inte riktigt vet vad de behöver i badrumshyllan för att deras hy ska bli ännu bättre. Därför får du i följande text en kort genomgång av vad de olika hudvårdsprodukterna är för något.

Dag- och nattkräm

Det viktigaste är att du använder en dagkräm för att du ska återfukta huden. Den applicerar du på morgonen efter att du gjort rent ansiktet. Det finns även nattkräm som du applicerar innan du går och lägger dig. Nattkrämer är vanligtvis något tjockare i konsistensen och ger därmed ännu mer fukt.

Rengöring

Det är viktigt att du använder en särskild ansiktsrengöring för att göra ditt ansikte rent från all smuts och svett du samlat på dig under dagen. Det finns också rengöring som är effektiv mot smink.

Ansiktsmask

Ansiktsmasker applicerar du i ansiktet och låter dem verka. Därefter tvättar du bort den. Ansiktsmasker har olika effekter och det finns allt från återfuktande till lystergivande såväl som de som motverkar orenheter och fina linjer.

Serum

Ett serum används för att ge det där lilla extra av det din hud behöver. Även serum har olika egenskaper och de kan till exempel vara återfuktande eller lystergivande.

Toner

En toner används efter att du gjort rent ditt ansikte för att återställa hudens pH-balans.

Syror

Idag finns det toners och andra hudvårdsprodukter med olika syror i sig. De främsta syrorna som folk använder är BHA och AHA. BHA går mer på djupet medan AHA är mest effektiv mot hudens första lager. Det är viktigt att du använder solskyddsfaktor om du använder hudvård med syror.

Ögonkräm

En ögonkräm är särskilt framtagen för området kring ögonen där huden är tunnare och känsligare. Ögonkrämer kan ha olika egenskaper. De kan till exempel hjälpa till att få bort puffigheter, mörka områden eller rynkor. Men de kan även återfukta.

Ansiktsolja

En ansiktsolja används för att ge huden extra mycket näring och återfuktning Men den kan även ha andra egenskaper. Den kan till exempel vara reparerande, ge lyster eller motverka åldrande.

Solskyddsfaktor

Det finns solskyddsprodukter som är särskilt framtagna för ansiktet. Det är viktigt att du använder dig av solskyddsfaktor i ansiktet när solen är stark.

Mist

En ansiktsmist är en produkt i sprayform som du använder i ansiktet för att det ska få extra fukt. Många använder den för att fylla på med fukt under dagen.

Exfoliering

En exfoliering används för att göra dig av med döda hudceller i ansiktet. När du får bort döda hudceller kan huden förnyas. Dessutom upplever många att de får mer lyster efter att de använt en exfoliering.

Läppbalsam

Ett läppbalsam, eller ett cerat som det också kan kallas för, används för att återfukta läpparna.